Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową
Czas przygotowania: 60 min.
Ilość porcji: 5
Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową - składniki:
-
tortilla placki - 4 sztuki
-
salsa pomidorowa
-
pierś z kurczaka - 2 sztuki
-
pomidor - 4 sztuki
-
sos sałatkowy paprykowo - ziołowy Knorr - 1 opakowanie
-
kolendra - 0,5 pęczka
-
przyprawa do gyrosa Knorr - 2 łyżki
-
sok pomarańczowy - 0,5 szklanki
-
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
-
cebula czerwona - 1 sztuka
-
kolendra - 0,5 pęczka
-
ketchup - 2 łyżki
-
sałata lodowa - 1 sztuka
-
sok z 1 limonki
-
olej - 2 łyżki
Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową - sposób przygotowania:
-
Mięso z kurczaka pokrój w cienkie paski, polej jedną łyżką oleju i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.
-
Następnie na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż mięso, aż nabierze rumianych kolorów.
-
Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, aż wszystko dokładnie się połączy. Odstaw mięso, aby lekko ostygło i dodaj posiekaną kolendrę.
-
Sałatę lodową pokrój nożem w cienkie paski. Okrągłe placki tortilli przekrój na pół.
-
Na placku tortilli połóż mięso wraz z sosem, następnie połóż sałatę i zroluj w rożek. Każdy układaj w małym kubeczku lub filiżance.
-
Przygotuj salsę. Pomidory pokrój w drobną kostkę wraz z pestkami i przełóż do miseczki. Podobnie cebulę.
-
Dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki, sok pomarańczowy, ketchup oraz sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Sos podawaj oddzielnie.
Wyśli swój przepis na ebingo@ebingo.pl. Podziel się z innymi swoją fantazją kulinarną.